
Melyik szőlő melyik palackba került? Az Ételdetektívek tökéletes tisztaságot kölcsönöznek a Douro bornak
Európa vezető élelmiszer-biztonsági szakértői egyesítik erőiket a csalások elleni küzdelem érdekében.

Az Euronews követi őket ebben az Élelmiszerdetektívek című különkiadásban. Az 5. epizódban megismerkedhetünk a portugál csapattal, amely a Douro-völgyi borok tökéletes tisztaságára törekszik.

Pontosan nyomon lehet követni, hogy melyik szőlő került egy adott borosüvegbe? Az Élelmiszerdetektívek úgy vélik, hogy ez lehetséges, és a portugáliai Douro-völgyben tesztelik a technológiájukat.

Közvetlenül hajnalban kezdünk a Quinta do Seixo szőlőskert lejtőin, miközben folytatódik az őszi szőlőszüret. Itt tesztelnek az EU Watson projektjének portugál kutatói egy olyan technológiát, amelynek célja, hogy minden lépést összekapcsoljon, egészen egy üveg bortól egészen egy adott napon egy adott szőlőtőkéről szüretelt szőlőig.

„Ez tiszta detektívmunka” – mondja António Graça , a szőlőültetvények tulajdonosai, a SoGrape kutatás-fejlesztési vezetője . „A szőlőültetvények nem homogén egységek. Mikroklíma, talajbeli különbségek vannak, sőt, még a növények is egyediek. Ezért fontos megértenünk, hogyan él valójában az egyes szőlőtőkék” – mondja.

Manapság a terméshozamot előre meghatározott blokkok szerint rögzítik, amelyek több tucat vagy akár több száz tőkehalat is tartalmazhatnak. Az egyes növények szintjén történő lekövetéshez a Food Detectives robusztus, összekapcsolt vödröket és metszőollókat fejlesztett ki, amelyek GPS segítségével rögzítik a tőke minden egyes metszését és az egyes vödrökhöz hozzáadott súlyt minden egyes helyszínen.

„Egy nyomozó célja, hogy megértse, mi történik, és következtetéseket vonjon le” – magyarázza Pedro Carvalho , a portói INESC TEC vezető kutatója . Az üzemről üzemre gyűjtött adatok azt jelentik, hogy a csapat növelheti az átláthatóságot, és sokkal magasabb szintű nyomon követhetőséget érhet el. Pedro blokklánc technológiát tesztel annak biztosítása érdekében, hogy az információk megbízhatóak és manipulációbiztosak legyenek.

Robotok gondoskodnak a szőlőről

Eközben egy másik feltörekvő technológia, az autonóm robotok lassan betörnek a szőlőültetvényekbe. Egy közeli lejtőn egy csuklós, traktorszerű robotot tesztelnek eszközként a fűnyírásra, a növények permetezésére, az időjárás rögzítésére és a szőlő állapotának értékelésére.

„Teljesen automatizált szőlőültetvényt szeretnénk látni” – mondta Filipe Neves dos Santos, a Portói Egyetem robotikai szakértője az Euronewsnak. „A szőlősgazdák egy olyan szolgáltatást fognak vásárolni, amely keretében egy robotcsoport nyújtja a szolgáltatást, és teljesen automatizált szőlőskertjük lesz.”

A Food Detectives az ilyen összekapcsolt és autonóm technológiát a szőlőültetvények egyedi kezelésének lehetőségének tekinti, ami végső soron lehetőséget ad a borászoknak arra, hogy jobban megragadják az egyes szüretek jellegét.

„Jobban tudunk dolgozni a minőség megteremtésében, az identitás megteremtésében a földből, a növényekből, a helyekből, majd ezt az identitást és minőséget átültethetjük a termékbe, a borba, amelyet a fogyasztó élvezni fog” – összegzi António Graça. (Euronews)







