
Friss kutatás: a fehérbor és a pezsgő mérsékelt fogyasztása csökkentheti a hirtelen szívmegállás kockázatát
Nem csak finom, de úgy tűnik, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.
Nem csak finom, de úgy tűnik, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.
Egy a Canadian Journal of Cardiology-ban megjelent tanulmány több mint 500 ezer ember adatait elemezte, és meglepő összefüggést talált: a fehérbor és a pezsgő mérsékelt fogyasztása csökkentheti a hirtelen szívmegállás kockázatát.
A kutatás nem bizonyított ok-okozati kapcsolatot, de a pezsgő védőhatása valószínűleg a polifenolokban rejlik. Ezek természetes növényi vegyületek, amelyek javítják az érrendszer működését, csökkentik a gyulladást, és növelik a „jó” HDL-koleszterin szintjét.
A pezsgőben található protocatechuic sav nevű antioxidáns pedig segíthet a szabad gyökök semlegesítésében. Utóbbiak összefüggésben állnak többek között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Ezzel a pezsgő finoman, de hatékonyan járulhat hozzá a szív egészségének megőrzéséhez.
A kutatás nem ír arról, hogy ezek az előnyök pontosan milyen mennyiségnél tapasztalhatóak, de a Food & Wine által idézett szakértők szerint a mérsékelt fogyasztás a kulcs: ez férfiaknál legfeljebb napi 3, nőknél napi 1,5 dl pezsgőt jelent. Az egészséges életmód részeként azonban érdemes hetente többször is alkoholmentes napot beiktatnunk.
A potenciális előnyök mellett fontos kiemelni, hogy az alkohol egy pszichoaktív szer, aminek napi szintű fogyasztása káros lehet. Ennek ellenére, ha mértékkel és tudatosan fogyasztjuk, egy-egy pohár jó minőségű pezsgő hozzájárulhat a szív és az érrendszer jó állapotához. (vince.hu)