Franciaország szőlőültetvényei a meleg időjárás miatt korán kezdik a 2025-ös szüretet

A 2025-ös szőlőszüret Franciaországban ismét korán kezdődött, mivel a termelők továbbra is alkalmazkodnak a változó időjárási mintákhoz az emelkedő hőmérséklet közepette.

A francia borászok idén kénytelenek voltak előrehozni a 2025-ös szüretet, miután a magas hőmérséklet miatt a szőlő korábban érik, mint a hagyományos, szeptembertől októberig tartó szüreti szezonban.

A franciaországi Château Carbonnieu szüretelői azt tapasztalták, hogy a 40 Celsius-fokhoz közeli hőmérséklet megterhelte a fehérszőlőfürtöket.

A forróság és a vízhiány miatt a bogyók a tervezettnél korábban beértek.

„Régen szeptember 15-én kezdődött a szüret, ma pedig augusztus 19-e van. Ez a globális felmelegedés jelensége ma már sokkal inkább a mediterrán éghajlatra emlékeztet” – mondja Eric Perrin, a Château de Carbonnieux tulajdonosa.

A klímaváltozás továbbra is kihívást jelent a francia szőlőtermesztés számára

Ennek eredményeként a Château Carbonnieu fehérborai „sokkal inkább mediterrán, mint atlanti jellegzetességeket hordoznak” – magyarázza Perrin.

A szőlősgazda az 1980-as évek óta szüretel, és bár tapasztalt olyan forró nyarakat, mint az 1989-es és a 2003-as, a magas hőmérséklet 2018 óta fokozatosan emelkedett, és inkább normává, mint kivétellé vált.

A hő hatására a szőlő magasabb cukortartalmat tart meg, ami az erjedési folyamat révén magasabb alkoholtartalmú borokat eredményez.

„Korábban, több mint tíz év alatt két nagyszerű évjáratunk volt, körülbelül öt átlagos és körülbelül három, ami talán gyenge is lehetett. Most, ezzel a felmelegedéssel, sokkal jobb minőségű boraink vannak” – magyarázza Perrin.

Különösen a fehérborkészítéshez használt szőlőfajták küzdenek problémával, mivel Franciaország szigorú szabályai az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (AOC) borokra vonatkozóan is meghatározzák a megengedett cukortartalmat.

„Korábban, több mint tíz év alatt két nagyszerű évjáratunk volt, körülbelül öt átlagos és körülbelül három, ami talán gyenge is lehetett. Most, ezzel a felmelegedéssel, sokkal jobb minőségű boraink vannak” – magyarázza Perrin.

Különösen a fehérborkészítéshez használt szőlőfajták küzdenek problémával, mivel Franciaország szigorú szabályai az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (AOC) borokra vonatkozóan is meghatározzák a megengedett cukortartalmat.

Ezen új követelmények teljesítése a család borászának, Andrea Perrinnek a feladata. A fő probléma a túlzott cukortartalom, ami miatt a 45 hektáros területről származó borok alkoholtartalma körülbelül 14% körülire csökken.

Azon kívül, hogy ütköznek az AOC előírásaival, az ilyen magas alkoholtartalmú fehérborok általában nem népszerűek az ivók körében.

Szerencsére „ez nem egy nagy területet képvisel” – magyarázza a borász. Perrin ezért a későbbi szüretre számít „a fehérborok számára előnyös terroirokról”, nevezetesen az agyagos talajokról, amelyek megőrzik a vizet és a savasságot. Reméli, hogy az onnan származó szőlő kompenzálja az első szüret magas cukortartalmát, és a végső cuvée-ben körülbelül 12 vagy talán 13% alkoholtartalmat ér el. (Euronews)

Címlapkép: Szőlő a Cognac Pasquet szőlőskertben Bellevigne-ben, Cognac közelében, Délnyugat-Franciaországban, 2025. július 23-án, szerdán. – Forrás: AP Photo

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük