Cserszegi fűszeres bor – A szőlő új kedvence

Ízélmény a pohárban

Amikor először kortyolsz egy cserszegi fűszeres bort, az orrodban azonnal megjelennek a friss fűszeres jegyek: fehérbors, zöldalma és enyhe gyömbér. A kristálytiszta bor koncentrált, ugyanakkor üde savszerkezete és játékos gyümölcsössége pillanatok alatt magával ragadja az érzékeket.

A fajta eredete és hírneve

A cserszegi fűszeres egy magyar szőlőfajta, melyet a 1960-as években hoztak létre a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben. Cserszegi Fűszeres néven vált ikonikus képviselőjévé a magyar borvidékeknek, különösen az Észak-Dunántúlon és a Mátrában.

  • Szülőfajták: Irsai Olivér és Tramini keresztezése
  • Elterjedés: Kiemelkedő Magyarországon, de egyre nagyobb érdeklődés övezi külföldön is
  • Jellemzők: közepes terméshozam, korai érés, aromagazdagság

Borászat és készítési titkok

A borászatokban a cserszegi fűszeres különleges bánásmódot igényel. A dűlészelektált szőlőből készült tételek gyakran hordós érleléssel kapnak extra komplexitást, míg a friss, reduktív stílus a stainless acél tartályban megőrzi a fajta vibráló gyümölcs- és fűszerjegyeit.

  • Tradicionális erjesztés alacsony hőmérsékleten
  • Részleges vagy teljes hordós érlelés (45–60 nap)
  • Finom seprőn tartás a krémes textúra érdekében

Párosítások és alkalmak

A harmonikus sav- és fűszerkarakternek köszönhetően a cserszegi fűszeres remekül illik:

  • Sült csirkéhez, házi fűszervajjal
  • Friss zöldséges salátákhoz, kecskesajttal
  • Ázsiai ízekhez: thai curryk, fűszeres wokételek
  • Könnyű desszertekhez: gyümölcsös mousse vagy citromtorta

Élmény minden kortyban

Legyen szó baráti összejövetelről, romantikus vacsoráról vagy egyedül eltöltött boros estéről, a cserszegi fűszeres stílusos és sokoldalú társ. Minden pohárban felfedezheted Magyarország egyediségét, a borászatok gondos szakértelmét és az otthon melegségét.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük