
A Cabernet Sauvignon és a Chardonnay szüleinek megtalálása: hogyan követheti nyomon a DNS-elemzés egy bor genetikai eredetét?
A mediterrán kultúra szerves részét képező bort préselt szőlőlé erjesztésével állítják elő. Az így kapott ital vízből és alkoholból, valamint illékony kémiai vegyületekből (aldehidek, ketonok, észterek) és nem illékony vegyületekből (cukor, flavonoidok, terpének) áll, amelyek aránya igen változó. Legalább a paleolitikum óta kíséri az emberi rituálékat, ünnepeket, étkezéseket és a társasági élet vagy pihenés pillanatait.
A vadszőlő, amelyből a legkorábbi borokat készítették, fürtökben hozza termését . Bár bogyóik sokkal kisebbek, mint a ma termesztett fajtáké, éretten is édesek.
Kétségtelen, hogy vadászó-gyűjtögető őseink rájöttek, hogy ezek a szőlőfürtök ízletes és hordozható energiaforrást jelentenek. Magát a bort valószínűleg véletlenül fedezték fel, miután a szőlő héján lévő élesztőgombáknak köszönhetően az alkoholos erjedés korai szakaszában nagyon érett szőlő levére bukkantak.
A Cabernet Sauvignon eredete
Amikor egy pohár Cabernet Sauvignon bort iszunk, valószínűleg nem gondolunk túl gyakran arra, hogyan termesztették a szőlőt, amelyből készült. Akár azt is feltételezhetjük, hogy a világon található összes ilyen nevű szőlőtőke genetikailag ugyanolyan: egyetlen eredeti fajból származó azonos klónok, amelyeket – mivel annyira szerettük a bort, amit termelt – milliószor klónoztunk, hatalmas termőföldeket borítva be szépen rendezett szőlősorokkal.
Lényegében ez a helyzet. A szőlőtőkék termesztéséhez ivartalan szaporodást alkalmazunk, újra és újra ugyanazt az egyedet reprodukálva, amely eredetileg létezett. Csakúgy, mint a Kennebec burgonya vagy a Fuji alma esetében, amikor bort iszunk, egy klón klónjának klónját fogyasztjuk, amely az eredeti növény hosszú klónsorából származik, amely ízével és textúrájával rabul ejtett minket.
A bor DNS-ének igazságügyi elemzése
Hogyan találhatjuk meg a Cabernet Sauvignon genetikai forrását? És egyáltalán lehetséges-e nyomon követni? Egy kaliforniai növénygenetikus, Carole P. Meredith tette fel ezeket a kérdéseket az 1990-es években.
Forenzikus genetikai technikákat alkalmazva először a közönséges szőlő, a Vitis vinifera genomjában található rövid, variábilis ismétlődő szekvenciák azonosításával és jellemzésével kezdte . Ezután genetikailag elemezte a kereskedelmi szempontból érdekes különböző törzseket és a feltételezett származási régiókban termesztett más törzseket, amíg azonosította a szülő törzseket.
Meredith kétségtelenül arra a következtetésre jutott, hogy a vörös Cabernet Sauvignon szőlő két nagyra becsült szülő , a vörös Cabernet Franc és a fehér Sauvignon Blanc közvetlen leszármazottja. Valószínűleg a 17. század környékén a Bordeaux-i régióban véletlenszerű keresztbeporzás eredményeként jött létre ez a híres fajta.
Röviddel ezután Meredith és kollégái azonosították a világ második legelterjedtebb szőlőfajtájának, a Chardonnay-nak az anyatörzseit . Megállapították, hogy ez a jól ismert vörös Pinot Noir szőlő és egy kevésbé elismert „gouais blanc” nevű fehér szőlő keresztezése.
Ez utóbbi fajtát Probus római császár hozta be hazájából, aki eredetileg a közép-európai Pannónia régiójából származott . A szőlőfajtát Galliában a szőlőtermesztés elősegítése érdekében honosította meg, bár nem terem belőle kiváló minőségű bor.
Mindazonáltal mindkét fajtát széles körben termesztették Franciaországban a középkorban, ami valószínűsíthetővé teszi egy másik véletlenszerű keresztbeporzást. Valójában ugyanezek a szülők – a Chardonnay mellett – más, magas borászati értékű fajtákat is termeltek, például a vörös Gamay szőlőt.
Tempranillo és Shiraz
A genetikai azonosítás terén elért sikereket követően, és figyelembe véve a különböző országokban termesztett fajták nagy számát (amelyek némelyike nagyon régi), genetikai vizsgálatokat végeztek a jelenlegi szőlőtőkéken és fajtákon, valamint a vadtőkéken és az idősebb fajtákból származó magokon. Mindez lehetővé tette számunkra a különböző szőlőfajták közötti genetikai kapcsolatok megállapítását .
Például spanyol kutatók felfedezték a Tempranillo szőlő eredetét . Az Ibériai-félszigeten széles körben termesztett, különböző neveken ismert szőlőfajta az Albillo Mayor (amelyet Közép-Spanyolországban még mindig termesztenek) és a sokkal kevésbé népszerű, valószínűleg már nem termesztett Benedicto keresztezésének eredménye.
Ami a Syrah vagy Shiraz fajtát illeti, az Franciaországból származik, és semmi köze sincs a perzsa Shiraz városához. Mindazonáltal e valószínűtlen kapcsolat egzotikumát marketingeszközként használták és használják továbbra is.
De ezt nem szórakozásból tesszük. Az érdekes növényekből származó összes genetikai tudást csíraplazmabankokban őrzik , ahol évekig tartó természetes és mesterséges szelekciót tárolnak, hogy a termesztett növények különleges tulajdonságokkal rendelkezhessenek. A szőlő esetében ez lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük, mely specifikus genetikai variánsok eredményeznek bizonyos érzékszervi jellemzőket az általuk termelt borban, vagy melyek természetes módon ellenállóbbak a kártevőkkel szemben.
Génmódosított bor?
A célzott keresztezésnek a 20. században és a 21. század elején volt értelme. Most azonban, hogy a szőlő genomját teljesen szekvenálták, a referencia genom bármely más fajtáéval összehasonlítható, hogy felfedezzük, mely genetikai variánsok érdekelnek minket.
Ez azt jelenti, hogy új jellemzők hozhatók létre genetikai szerkesztéssel, keresztbeporzás vagy az utódok későbbi szelekciója nélkül. Tehát számíthatunk-e célzott géntechnológiával előállított új szőlőfajtákra?
Bizalommal állíthatjuk, hogy a jövő borászata egyesülni fog a biotechnológiával a szőlőfajták genetikai javítása érdekében. Ez talán azért lehet, hogy ellenállóbbá váljanak az éghajlatváltozással és a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben, vagy hogy minőségi borokat állítsunk elő olyan érzékszervi jellemzőkkel, amelyek akár nagyon hasonlóak, akár nagyon eltérnek a mai boroktól.
Ami Carole P. Meredithet illeti, ő miután kinyitotta Pandora szelencéjét a szőlőfajta-genetikával kapcsolatban, visszavonult a laboratóriumi kutatásoktól, és saját szőlőültetvények telepítésének és Syrah bor készítésének szentelte magát férjével a kaliforniai Napa-völgyben. Borait minden beszámoló szerint nagyra értékelik az ínyencek. (The Conversation)







