Ellenőrök indultak a szőlőszüretre a mezőgazdaságban

A szüreti időszakban ismét kiemelt ellenőrzéseket végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság célja, hogy a borászati termékek előállításának első lépése, a szőlő betakarítása során minden adatot pontosan rögzítsenek a mezőgazdaság e szegmensében.

Mustfokmustra

A szőlőfeldolgozás ellenőrzésével a hatóság hiteles referenciaadatokhoz jut, amelyek alapul szolgálnak a későbbi vizsgálatokhoz. Az in situ mérések révén létrejövő adatbázis évjárat, termőhely és szőlőfajta szerinti bontásban segíti a borászati termékek eredetvédelmét és minőségbiztosítását. Így a folyamat a szőlő betakarításától egészen a palackozott bor értékesítéséig ellenőrizhetővé válik.

A Nébih szakemberei előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatok során hitelesített mérőeszközökkel ellenőrzik – hagyományosan – a szőlő mustfokát és a betakarított mennyiséget, majd összevetik az adatokat a borászat nyilvántartásaival. Emellett 55 helyszínen ún. autentikus szőlőmintavétel is zajlik: a leszüretelt mennyiségből laboratóriumi körülmények között elkészülnek a 2025-ös évjárat ún. referenciaborai. Ezek részletes analitikai vizsgálatai – köztük az izotóparányok meghatározása – viszonyítási alapként szolgálnak majd a 2025-ös évjárat borainak ellenőrzésekor.

Közös érdek

A Nébih szerint a vizsgálatok nemcsak a fogyasztókat védik, hanem a tisztességesen működő bortermelők érdekeit is. A jogszerűtlenül előállított borok forgalmazása ugyanis versenyhátrányt jelent a szabályokat betartó borászoknak, ezért a szigorú kontroll az egész ágazat közös érdeke. (Nébih)/Agrárágazat

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük